妙高酒造について

妙高酒造について

About Us

創業文化12年(1815年)。

越後富士と呼ばれる標高2454mの妙高山を望む、詩情豊かな頸城平野の風土の中で、厳選された原料と創意工夫に満ちた酒造りの思想で個性豊かな酒を生み出し続けています。

We started to brew sake in Joetsu from 1815.

We've based on its sake making on traditional methods, carefully chosen ingredients and creative imagination over 200 years.

酒造りの要

Our Treasures

特に酒造りの要である『米』『水』『杜氏』の三要素に、私たちのこだわりがあります。

Our sake brewing revolves around three essential factors.

米 Rice

ricefield

越淡麗・五百万石・等の酒造好適米を中心に上質な新潟県産米を主に使用しています。

High-quality rice from Niigata and other locations

Niigata rice, a superior-quality variety, is nurtured in paddy fields by an abundance of pure-flowing snowmelt from the mountains. We use high-quality rice, mainly grown in Niigata Prefecture.

Our brewers are also experienced, expert rice farmers.

Our sake brewing revolves around three essential factors.

水 Water

いもり池_夏07

マイルドな軟水の妙高山の伏流水を使用しています。私たちのお酒の特徴である、口に含んだときのほのかな甘味はここから生まれるものです。

Natural spring water from Myoko Mountains

Knowing that great sake depends on great water, we use super-soft natural spring water sourced from the Myoko Mountains—the key ingredient in the refreshing, mild sweetness of every first sip of our sake.

杜氏 Master Brewer

HirataTojisq

地元頸城の越後杜氏であり、「にいがたの名工」「全技連マイスター」両認定を受けた新潟で初の杜氏である平田正行。一級技能士の国家試験に合格した後、38歳の若さで妙高酒造の杜氏となり以後、蔵を数々の受賞へと導いています。

Masayuki Hirata, a renowned master brewer

Born in 1950 as the son of a local farmer, Hirata worked at the National Tax Agency’s Brewing Research Institute before eventually joining Myokoshuzo's production team. After passing the national examination for first-class brewing, he became an official Echigo sake master at the young age of 38. Now, Hirata is a “Meister” of the All-Japan Technicians Union and a “Master Artisan of Niigata.”

経営理念

Corporate Identity

良質な日本酒の生産を通じ、日本酒文化の普及、人々の幸せに貢献します。

行動理念 Principles of Conduct

・良質な日本酒の製造
伝統的な日本酒造りと革新的な技術の融合により、良質な日本酒を製造する。

・日本酒文化の普及
国内および海外への正しい日本酒文化の普及に努める。良い伝統を踏襲し、普及を妨げる低品質の酒は作らない。

​・人々の幸せへの貢献
当社の日本酒を飲むことで幸せな気持ちになる人を増やすために良いお酒を適切な提供方法、適切な価格で提供する。

受賞歴

Awards

・国税庁 全国新酒鑑評会 金賞 平成3年以降で11回
・関東信越国税局 酒類鑑評会 金賞 31回
・越後流 酒造技術選手権大会、上越地区酒造研究会でも多数受賞
・International Wine Challenge 本醸造部門第一位2回など受賞多数
・U.S. National Sake Appraisal 純米酒部門グランプリ(第一位)など受賞多数
・フランス初の日本酒コンクール「KURA MASTER」 金メダル
​・ワイングラスで美味しい日本酒アワード、燗酒コンテストなど受賞多数

受賞歴詳細はこちら

会社概要

Company Profile

会社名   妙高酒造株式会社
創業    1815年(文化12年)
資本金   7,000万円
代表取締役 大泉 政治

​所在地
新潟本社
〒943-0841 新潟県上越市南本町2-7-47
Tel 025-522-2111 Fax 025-522-1403

東京本部
〒110-0015 東京都台東区東上野1-8-2 オーイズミビル8F
Tel 03-5807-8151

Company Name: Myokoshuzo Co., Ltd
Foundation:          1815
Paid in Capital:     JPY 70,000,000
President:              Seiji Oizumi
Description of Business: Production and marketing sake products